Brandmän kör iväg brandbilar i protest mot SD

Brandmännen lämnar stationen när SD kommer på besök

Brandmännen lämnar stationen när SD kommer på besök

 

27 brandmän vid brandstation Centrum i Malmö protesterar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på onsdag. Turlaget som arbetar då tänker köra iväg med brandbilarna. ”SD står för rasism. Jag vill inte hamna på samma bild som Åkesson. Våra bilar ska helst inte göra det heller”, säger brandmannen Ulrik.

 

Erik och flera andra brandmän är upprörda över tanken på att deras arbetsplats ska vara en del av SD:s valturné. SD gör skillnad mellan människor, menar Erik.

– De uttalar sig om att vårdanställda ska ringa polisen om papperslösa söker vård. Hela deras tänkande går ut på att misstänkliggöra invandrare. Det fanns inget annat för mig än att agera när jag fick veta..

Erik skrev i helgen ett protestbrev mot besöket, ett brev som DN nu publicerar. 27 anställda vid brandstation Centrum har skrivit under.

– Det är alla jag hittills fått tag i under helgen. Ingen har sagt nej. Vi gillar inte Åkessons besök, säger Erik.

DN träffar brandmännen Erik, Adam och Ulrik på den Malmös anrika brandstation i tegel, byggd 1894. De vågar inte ha sina riktiga namn i tidningen.

– Vi vill inte bli hotade. Flera av oss har familj. Tyvärr är det ju så att man riskerar hot om man säger ifrån mot SD och Åkesson, säger Ulrik.

Jimmie Åkessons pågående turné på svenska arbetsplatser har orsakat många ilskna protester. På Umeå universitetssjukhus möttes Åkesson av skyltar med texten ”Inga rasister på vår arbetsplats” och en läkare som stod i vägen och sa:

– Du är tyvärr inte välkommen här.

Läkaren fick både kritik och beröm från sina chefer. Efteråt fick han så allvarliga hot att han inte kunde bo kvar hemma eller gå till jobbet.

På onsdag åker Jimmie Åkesson till Malmö. Förutom brandstationen tänker han besöka polisstationen på Rosengård och Skånes universitetssjukhus. Över 250 vårdanställda i Malmö har protesterat mot SD-besöket.

Tre av de vårdanställda har hotats efter att deras namn publicerats i Sydsvenskan i samband med ett öppet protestbrev. Den facebookgrupp som samlat protesterna har stängts ned för att inte riskera att fler hotats.

– Det är hemskt. Jag tror inte att man blir hotad om man protesterar mot Reinfeldt eller Löfven. De här hoten säger något om vad SD är för sorts parti, säger Adam.

Vad är SD för parti, enligt er?

– Ett rasistiskt parti. Jimmie Åkesson och de andra i toppen har blivit slipade på att snacka, men i allt de gör märks hur de försöker misstänkliggöra folk med utländsk bakgrund, säger Adam.

Malmö är en speciell stad för SD. Stödet för partiet är större än på de flesta håll i landet: en tiondel av Malmöväljarna röstade SD i förra valet. Samtidigt används Malmö ofta som ett skräckexempel i SD-retorik. Jimmie Åkesson har själv i ett tal beskrivit det som något negativt att många barn i Malmö heter Muhammed. SD:s kommunalråd i Malmö har varnat för ”arabisering” av staden.

– Det finns många exempel på hur de gör skillnad på folk och folk. Men vi brandmän får inte göra det enligt vår värdegrund. Det är illa att brandkåren genom ett sådant här besök riskerar att förknippas med SD, säger Erik.

Han blir illa berörd över det han ser som SD:s försök att svärta ner Malmö för att misstänkliggöra invandrare.

– För mig är Malmö en otroligt fin stad, ett fantastiskt exempel på hur människor från 178 länder kan bo med varandra. Visst finns problem här – men SD har ju ingen lösning på dem. De vill bara svartmåla, säger Erik.

För några år sedan hade Räddningstjänsten i Malmö stora problem med stenkastning mot brandbilar och allmän fientlighet när de arbetade i socialt utsatta områden som Rosengård och Kroksbäck. Stenkastningen har nästan försvunnit nu, säger de tre brandmännen som DN träffar.

– Det är klart att vi är oroliga för att Åkessons besök ska väcka vrede i sådana områden. Därför vill vi inte att våra brandbilar ska synas tillsammans med Åkesson. Vi och våra bilar har inget att göra med det som SD står för – tvärtom, säger Adam.

De tror att besöket på deras station är ett sätt för Jimmie Åkesson att rida på brandkårens goda rykte i samhället.

– Hade vi tagit emot honom utan protester hade det varit jättefin reklam för honom. Det vill vi inte ge honom, säger Adam.

Både han och kollegan Erik fanns bland de 10.000 Malmöbor som tågade mot nazism för några veckor sedan.

– Där var deltagare från alla partier – utom SD. Det är talande. SD har bytt bomberjackorna mot kostym, men det är fortfarande ett rasistparti, säger Erik.

Brandmännen vid Malmöstationen har officiellt ännu inte informerats om SD-ledarens besök på onsdag. Av en slump fick Erik, en av brandmännen, i fredags reda på att Åkesson skulle besöka hans arbetsplats.

– Våra chefer har vetat detta i två veckor. De säger att den officiella informationen till oss ska komma på måndag eller tisdag, säger Erik.

Finns det inga brandmän hos er som stöder SD?

– Det kanske det gör. Jag hoppas att detta leder till att de börjar ifrågasätta sitt parti, fråga sig varför SD väcker så mycket protester och ilska hos oss andra, säger Erik.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säger att protesterande brandmännen i Malmö verkar ha dålig koll på SD:s politik, eftersom de kallar partiet rasistiskt.

De säger att ni gör skillnad på människor. De retar sig också på att SD ofta håller fram Malmö som ett dåligt exempel.

– Malmö är många gånger ett dåligt exempel. Kriminaliteten har gått för långt och det skjuts alldeles för mycket. När det gäller att vi skulle göra skillnad på människor vill jag gärna ha konkreta exempel, säger Linus Bylund.

När Jimmie Åkesson talade i Köpenhamn framhöll han att Muhammed blivit vanligt namn i Malmö, som om det var något dåligt.

– Att påpeka att Muhammed blivit ett vanligt namn är en indikation på en samhällsförändring. Det kan vara ett exempel på att Malmö håller på att bli en främmande stat i staten, säger Linus Bylund.

Att göra namnet Muhammed till en symbol för något man inte vill se – det är väl att se negativt på människor med arabiskt ursprung?

– Det har inget att göra med varje individ som heter Muhammed. Det en indikation på att det pågår en massinvandring, säger Bylund.

Flera människor som protesterar mot Jimmie Åkessons besök har hotats. Brandmännen jag talat med tycker att det är talande för vilka anhängare SD har. Vad säger du om hoten?

– Vi kan inte ta ansvar för vad människor som påstår sig vara SD:are gör. Sedan kan ju hot vara ett effektivt sätt att få journalister att skriva illa om oss.

Menar du att det är era motståndare som hotar?

– Jag tror inte alls att det inslaget saknas, säger Linus Bylund.

När Jimmie Åkessons stabschef får höra att brandmännen tänker köra iväg med bilarna vid SD-besöket skrattar han först och säger att ”ska filma det”. Sedan säger han att han hoppas att brandmännen genom sin aktion inte ska försätta allmänheten i fara.

Brandmannen Erik:

– Vi gör inget som påverkar säkerheten för någon. Och om jobbet av någon anledning kräver att vi är på stationen så är vi naturligtvis det.

Alla i ert turlag är överens om att försöka vara någon annanstans under Åkessons besök ­- var tänker ni vara?

– Vi kanske åker till vår övningsplats. Men vi kommer självklart att åka ut på larm, säger Erik.

Brandmännen poängterar att de inte vill förbjuda Åkesson från att komma.

– Men vi vill inte vara del i besöket. Vi utövar vår rätt att protestera, säger Ulrik.

 

Artikel från DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s