Snuspriset chockhöjs!

Snuset blir 6 kr dyrare

Snuset blir 6 kr dyrare

 

En dosa lössnus kommer att bli 6 kronor dyrare med regeringens nya förslag om skattehöjningar, rapporterar Aftonbladet på onsdagen.

Tidningen lyfter fram finansminister Anders Borgs utspel i februari då han meddelade att regeringen vill höja tobaksskatten. Enligt förslaget skulle snusskatten höjas med 20 procent och cigarettskatten med 3 procent, vilket enligt regeringens beräkningar skulle innebära en höjning med 1 krona för ett cigarettpaket och 2 kronor för en snusdosa.

Enligt Aftonbladet blir dock höjningen betydligt högre än så, med det nya förslaget. Tidningens källor uppger att regeringen inom kort kommer att presentera detaljerna om snuset som nyligen klubbats i Alliansens förhandlingar. Där väntas snusskatten höjas från dagens 385 kronor per kilo till 471 kronor kilot – en höjning med 22,2 procent.

”Regeringen har om den nya snusskatten sagt att höjningen motsvarar en justering av priset med 2,31 kronor per dosa. Men den siffran avser dock endast portionssnus, som väger 24 gram. En dosa lössnus väger 42 gram”, skriver tidningen.

Aftonbladet påpekar vidare att siffran heller inte tar hänsyn till moms på höjningarna samt att handeln normalt lägger på ett påslag för att inte minska sin vinstmarginal.

Inklusive prishöjning hos handeln för en oförändrad vinstmarginal och momshöjning skulle det nya priset på en dosa portion, som i dag kostar 46 kronor, bli 50 kronor. För en dosa lössnus som i dag kostar 54 skulle motsvarande höjning bli 6 kronor, och det nya priset 60 kronor. Går förslaget igenom blir därmed en dosa snus för första gången dyrare än ett paket cigaretter, enligt Aftonbladet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s