De mest kontroversiella apparna

Annorluna appar på Appstore

Annorluna appar på Appstore

 

Genom tiden har det nog hunnits göra en hel del appar och mer blir det för var dag som går. Simpla, avancerade, roliga, användbara, hjälpsamma. En hel del olika finns det! Men ytterligare en sort finns, de som är kontroversiella eller rent ut sagt korkade.

 

1. Lulu – Recensera män på Facebook

Visste du som man att din Facebookprofil kan användas för att låta kvinnor poängsätta dig? Det är affärsmodellen för appen Lulu som nu har blivit mainstream i USA.

För att använda appen måste man logga in via sitt Facebookkonto. På så sätt får Lulu tillgång till alla dina manliga bekanta och samtidigt hindras du från att logga in som man, det är nämligen enbart kvinnor som får använda Lulu.

Sedan är det bara att börja betygsätta män som du känner så att andra vet vad de har att vänta sig. Personerna får ett betyg mellan 1 till 10 baserat på olika egenskaper, exempelvis humor, utseende och ambitionsnivå. Männen kan sedan även kategoriseras med lämpliga (eller sexistiska) hashtags.

 

Ashley Madison – Uppmanar till otrohet

Dejtingsajten Ashley Madison har skapat ramaskri ända sedan lanseringen. Med sloganen ”Life is short. Have an affair” har sidan blivit både välkänd och ökänd för att fungera som plattform för den som är sugen på lite otrogenhet.

Sidan är enbart öppen för personer i förhållanden och enligt Ashley Madison själva så tar det ungefär 36 timmar från registrering tills du har din första affär. Intresse för otrohet verkar det absolut finnas, Ashley Madison har nu över 22 miljoner användare.

 

Phone Story – Applekritiskt spel

Phone Story är spelet som strävar efter att upplysa spelarna om hur tillverkningen av smarta mobiler går till och de sociala problem som finns kring dem.

Bland annat får man rädda fabriksarbetare som försöker ta sitt liv och med vapen övervaka gruvarbetare som utvinner konfliktmineraler. Apple hade svårt att smälta kritiken och spelet bannlystes från Appstore efter endast fyra dagar, men finns kvar för Android och går att ladda ner på utvecklarens hemsida.

 

Prohibitions 2: The Dope Wars – Knarklangarspel

Precis som det låter så går Prohibitions 2: The Dope Wars ut på att som knarklangare ta över drogmarknaden.

Denna premiss gillades icke av Apple och det tog inte lång tid innan spelet stängdes ner. Företaget var dock snabbt tillbaka med en ny barnvänligare version kallad Prohibition 3: Candy wars där du ikläder dig rollen som godisförsäljare istället för knarklangare.

 

iSnort – Kokainsimulator

Denna app lät dig simulera kokainsnortande genom att spela upp en video där vitt pulver långsamt försvinner från skärmen. Skickliga användare kunde med lite övning få det att se ut som om pulvret åkte upp i näsan. Inte särskilt förvånande blev ISnort aldrig godkänd för försäljning på Appstore.

 

Sweatshop – Spel där man är slavdrivare

Sweatshop är ytterligare en app som enligt skaparna var till för att belysa samhällsproblem.

Spelet går ut på att utnyttja barnarbete för att producera så många skor som möjligt. För att få barnen att arbeta hårdare var det till exempel möjligt att blockera branddörrar och tvinga dem arbeta längre dagar. Det tog inte lång tid innan spelet blev bannlystet, men Apple fick även en hel del censuranklagelser efter beslutet.

 

I am Rich – Vaska en app

Sitter du och trycker på 1000 dollar som bränner i fickan? I am rich var den digitala motsvarigheten till vaskning och hade ingen som helst praktisk nytta.

För pengarna fick du en bild av en diamant som du stolt kunde visa upp för dina mindre bemedlade vänner. Appen blev ingen storsäljare och köptes endast åtta gånger, varav två av misstag och har nu tagits bort från Appstore.

 

Källa SvD Näringsliv

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s