Trots upprördhet över Twitter Förbud, håller turkarna tillbaka med gatuprotester

Turkarna håller tillbaka med protester

Turkarna håller tillbaka med protester

 

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan stängde ner ett annat socialt nätverk på torsdagen, blockerade tillgången till YouTube bara en vecka efter att ha förbjudit Twitter. Och trots en historia av offentliga demonstrationer så har turkiska folket ännu inte gått ut på gatorna i massor.

Människorna i Turkiet är inte främmande för gatuprotester. Under sommaren förra året, en liten, fredlig sittstrejk i att motsätta den urbana utvecklingen i det historiska Gezi Park i Istanbul utlöste en massiv landsomfattande rörelse populärt kallas Occupy Gezi. När myndigheterna försökte slå ner på protesterna, så anslöt sig fler människor till rörelsen.

I slutändan uppskattades det att 3,5 miljoner turkar deltog i protesterna, som blev våldsamma, med 11 döda och mer än 8000 skadade.

 

På senare tid , så har döden av en tonåring som vart skadad förra sommaren reignited oroligheterna . Men efter det att Twitter och YouTube förbjudits, så har reaktionerna blivit betydligt mer sansade. striderna och protesterna har till stor del börja ske på sociala medier , snarare än på gatorna i Taksim .

Det är svårt att veta exakt varför upprördhet inte har spillts ut på gatorna ännu , men folk på plats i Turkiet säger att Erdoğan förbjuder sociala medier för att provocera fram mer våldsamma protester . Med söndagens val hotandes , det finns en mycket verklig rädsla för att eventuella protester kommer att ge Erdoğans AKP partiet motiveringen att förklara undantagstillstånd och upphäva valet .

” [ Erdoğan ] vill att folk ute på gatorna ska ge igen så att han bevisa att de behöver honom som ledare av landet bara för att undvika fullständig anarki , ” Kathy Hamilton , en turkisk – amerikansk journalist som har bott i Istanbul i 15 år , sade Mashable .

Men , hittills , så har människor i Turkiet i stort sett inte tagit betet . Faktum är att ända sedan Twitter förbjöds , har turkiska nätanvändare bett sina landsmän att hålla tyst .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s